Bauhaus satsar på Human&Hearts utbildning i RUM-metodiken: ”Vi ska bli bättre på utredningar”

Stefan Karlsson, HR-chef, Bauhaus
När Human&Heart anordnade utbildning i RUM-metodiken förra veckan så var utbildningsplatserna fullbokade sedan en tid tillbaka. Bland deltagarna på utbildningen fanns HR-chefen för den svenska delen av en av Europas ledande byggvaruhuskedjor. ”Allt blev väldigt tydligt under utbildningen”, berättar han…
RUM-utbildningens första del hölls förra veckan och anordnades i Tällberg, där det samlades en mängd företrädare för olika organisationer. Flera kommuner var representerade liksom både små och stora privata företag, och så en enormt stor koncern som verkar internationellt. Det handlar om Bauhaus där Stefan Karlsson är HR-chef för den svenska verksamheten.
– Vi har låtit göra en del såna här utredningar tidigare i samarbete med Human&Heart och det har i sin tur inneburit att man har fått möjlighet att lära sig en del om hur sånt här bör gå till.
– Vi har också gjort en del av de här utredningarna själva, samtidigt som vi ser hur Human&Heart genomför de utredningar där vi ber om deras hjälp. Och då inser vi att…ok….vi själva gör det inte tillräckligt bra.
Länk: Här kan du anmäla dig till nästa RUM-utbildning, i januari.

Att bli en kunnig beställare av utredningar
Bauhaus är en byggvaruhuskedja som har 270 varuhus i 19 länder, och är därmed en av Europas ledande aktörer i det här sammanhanget. I Sverige etablerades Bauhaus år 1997 och bolaget presenterar sig som marknadsledande inom byggvaruhandeln med sina 21 varuhus på den svenska bygghandeln.
Det finns två viktiga målsättningar med RUM-utbildningen för HR-chefen inom Bauhaus i Sverige.
– Det ena är att vi ska bli duktigare på att själva genomföra de här lite mindre omfattande utredningarna, och det andra är att bli en duktigare beställare av såna här lite större och/eller mer komplexa utredningar. För om jag förstår bättre hur sånt här bör genomföras så blir jag automatiskt en bättre beställare.


Från kaos till tydlighet
Det ordinarie upplägget av RUM-utbildningen bedrivs i två utbildningsdelar där varje utbildningstillfälle pågår under två dagar. Det är ungefär en månads mellanrum mellan Steg 1 och Steg 2 av RUM-utbildningen. Så här beskriver Stefan Karlsson hur han själv uppfattade utbildningens första dag…
– Den första dagen var fantastiskt bra! Vi fick ta del av otroligt målande bilder som visade på själva strukturen… Lite som hur allt börjar med ett kaos efter någon arbetsmiljörelaterad situation – och sedan hur man kunde tratta ner det till en cirkel där uppgiften blev att ta reda på vad det rent faktiskt var som hade hänt till. Allt blev väldigt målande och tydligt.
– Det här gav hjälp att hålla reda på var man befann sig någonstans egentligen…alltså, vilket regelverk är det som jag håller på och bedömer utifrån just nu? Vi fick se hur man skulle jobba med att hålla isär stuprören så att säga. Det här har varit en tydlig ögonöppnare.
Vad tror du är det första som du kommer att göra när du kommer tillbaka till jobbet efter att ha genomgått Steg 1 av RUM-utbildningen?
– Jag har en bakläxa att göra och det är att snygga till och strukturera upp kränkningsavsnittet i den arbetsrättsutbildning som jag kör för våra chefer.
Lästips:
Därför satsar Västerås Stad på RUM-metodiken – hyllar utbildningsinsatserna
/NIKLAS LINDH, REPORTER