Meta
17 september 2024
Allmänt

Därför satsar Västerås Stad på RUM-metodiken – hyllar utbildningsinsatserna

Därför satsar Västerås Stad på RUM-metodiken – hyllar utbildningsinsatserna

Vänster bild: Anna Porsaeus, förhandlingschef inom Västerås Stad. Höger bilder: RUM-utbildningen i Tällberg som leddes av RUM-metodikens grundare Cecilia Malm och Richard Mårtensson Adin.

Samtliga utbildningsplatser var uppbokade sedan länge när deltagarna samlades för RUM-utbildning i Tällberg förra veckan. En av de många organisationer där man satsar på den rättssäkra utredningsmetodiken och som fanns representerad under utbildningen var Västerås Stad.

Representanter för flera offentliga organisationer, stora välkända företag och mindre organisationer hade anmält sig till RUM-utbildningen, som inleddes förra veckan med den första av två utbildningsomgångar. Västerås Stad hade anmält flera medarbetare för att bli licensierade utredare i metodiken, och nu ska RUM bli ett viktigt arbetsredskap i organisationen. Det berättar Anna Porsaeus, förhandlingschef inom Västerås Stad, som själv går RUM-utbildningen.

– Vi försöker bygga upp en gemensam HR-organisation där man jobbar lika i alla förvaltningar, för det är viktigt tycker vi. Och då har vi nu landat i en lämplig utredningsform för kränkande särbehandling och trakasserier, för det måste vi kunna hantera på ett professionellt och enhetligt sätt.

– Vi tittade bland annat på vad MYNAK tyckte (Myndigheten för arbetsmiljökunskap) och så har jag även hört mycket gott om RUM-metodiken. Dessutom tog jag kontakt med Richard Mårtensson Adin (en av grundarna till RUM-metodiken) för att få veta mer. Och den här metodiken tar ju hänsyn till helheten och så fungerar den också i flera utredningssammanhang. Vi behöver det här i väldigt många olika frågeställningar som vi ställs inför.

Länk: Här kan du anmäla dig till nästa omgång av den RUM-utbildning som medarbetarna i Västerås Stad genomgår (januari/mars).

Länk: Här kan du anmäla dig till snabbspåret av RUM-utbildningen, i mars 2025.

Praktiska utredningsövningar om påhittade kränkningsanmälningar är en del av utbildningen.

Ett gemensamt arbetssätt inom organisationen

Anna Porsaeus berättar att Västerås Stad består av nio förvaltningar där det visserligen finns övergripande riktlinjer men där varje förvaltning jobbar utifrån egna interna regelverk och principer.

– Vi har tidigare inte jobbat tillsammans utifrån medarbetarperspektivet vilket har lett till att vi har hanterat kränkningsanmälningar på lite olika sätt. Samtidigt har vi sett att antalet anmälningar framför allt när det gäller kränkande särbehandling har ökat väldigt mycket. Därför sa vi att vi behöver hitta ett sätt för att hantera det här gemensamt.

Sedan två år tillbaka är det en ny HR-ledning inom Västerås Stad och nu pågår ett arbete för att bygga upp en gemensam HR-organisation där man jobbar enligt samma principer oavsett vilken förvaltning som det handlar om. ”Tillsammansskapet” är så viktigt, enligt Anna Porsaeus – att man skapar tillsammans och att Västerås Stad ska uppfattas som EN arbetsgivare.

”Känns som handen i handsken”

RUM-utbildningen leds av metodikens två grundare – advokat Cecilia Malm från Advokatfirman Glimstedt och Richard Mårtensson Adin från Human&Heart – och består av två delar. De första två dagarna har precis avverkats, och steg två av utbildningen anordnas drygt en månad senare.

Cecilia Malm och Richard Mårtensson Adin har utbildat hundratals personer i den rättssäkra utredningsmetodiken.

Anna Porsaeus, förhandlingschefen inom Västerås Stad, är väldigt nöjd med den första delen av utbildningen.

– Den sitter som handen i handsken. Det känns som att den här utbildningen är skapad för mig. (Skratt) Jag har tidigare funderat mycket kring hur vi ska kunna göra så att vi ska uppfattas som En arbetsgivare. Under utbildningens första delar fick vi insikter i hur vi kan utveckla vår organisation och hur vi ska kunna bli mer professionella i den här typen av hantering.

– Det första som jag kommer att göra när jag är tillbaka på jobbet är att jag ska berätta för min chef att vi nu är på gång och att vi har hittat nåt viktigt här.

RUM-metodiken ska användas av Västerås Stad för HR-medarbetare på samtliga förvaltningar.

RUM-utbildarna föreläser för hela HR-gänget

Det är nio personer från Västerås Stad som går certifieringsutbildningen i RUM – Rättssäker Utredningsmetodik. Och när de båda utbildningsdelarna är avslutade så har Västerås Stad bokat in utbildningsledarna och grundarna av RUM – Richard Mårtensson Adin och Cecilia Malm – för en längre föreläsning. Det kommer att bli en lunch till lunch-föreläsning för resterande delar av HR inom Västerås Stad.

– Vi är ungefär 30 till 35 personer som jobbar verksamhetsnära, så de kommer i princip att få en stor del av innehållet i utbildningens första dag när vi träffas i november. På så sätt inkluderas hela organisationen och det kommer verkligen att bli ett toppendygn för resten av HR-medarbetarna. Det känns helt rätt att göra den här satsningen, för vi ska bli helt trygga i att vi gör rätt saker. Det bygger ju stolthet inom HR men också professionalism i hela organisationen.

I januari inleds nästa RUM-utbildning. Här kan du anmäla dig till den och läsa mer om utbildningen.

/NIKLAS LINDH, REPORTER

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Human & Heart

Kontakta oss

info@humanheart.se

+46 (0)8 82 40 00

Org Nr.

559122-1410

Besöksadress

Pelle Bergs Backe 3C

791 50 Falun

Vill du ha de senaste uppdateringarna?

Glöm inte prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Human & Heart
Copyright ©2024 Human&Heart